Eergerelateerd geweld en huwelijksdwang

Als jouw familie vindt dat jouw gedrag de eer van je familie heeft geschonden, kan er een risico bestaan op eergerelateerd geweld.


Voorbeelden van geschonden eer


De eer kan geschonden worden als jongeren of volwassen foute vrienden hebben, seks voor het huwelijk of vreemd gaan in het huwelijk, of zwanger worden terwijl ze niet getrouwd zijn. Ook het weigeren van een gearrangeerd huwelijk, een homoseksuele identiteit en/of relatie hebben, kan de familie-eer beschadigen. 

Soorten geweld


Voorbeelden van eergelateerd geweld zijn: sociale controle/opsluiting, angstig maken en dreigen met straffen, fysieke mishandeling/verminking, (gedwongen) zelfmoord, huwelijksdwang, achterlating/terugsturen naar het land van de ouders, gedwongen abortus of afstand doen van een kind, verstoting, genezingsrituelen en bezweringen.

Een vorm van eergerelateerd geweld is huwelijksdwang
Dan word je, tegen je zin gedwongen tot een huwelijk. Dit mag niet in Nederland en is strafbaar. Verzet tegen het huwelijk kan leiden tot gedwongen achterlating of eerwraak. Gedwongen achterlating kan ook voorkomen zonder huwelijksdwang. Dan mag je, tegen je zin, na bijvoorbeeld een vakantie niet meer terug naar Nederland.


Dit kun je doen
Snel en voorzichtig ingrijpen is nodig omdat het vaak ernstige gevallen zijn, die dodelijk kunnen aflopen. Om slachtoffers op tijd te helpen en bescherming te bieden moet iemand de eerste stap zetten. Ben jij dat?

Dit kun je doen als het over jou gaat


Bij eergerelateerd geweld kan het heel moeilijk zijn iemand in vertrouwen te nemen. Je wilt dat zo min mogelijk mensen ervan weten. Weet dat je altijd anoniem advies kunt vragen bij Veilig Thuis. Ben je jonger dan 18 jaar, dan kun je ook praten met iemand op jouw school of anoniem bellen met de kindertelefoon.

Vaak willen meer mensen je helpen dan je zelf denkt. Je kunt je hart luchten bij deze persoon, en je kunt vragen of hij/zij met je mee gaat naar bijvoorbeeld de huisarts. Ook kun je zelf hulp zoeken. Opvang en hulp is vaak mogelijk in de regio. Bel voor advies en opvang: Landelijke expertisecentrum: Sterk Huis 013 543 30 73 of Fier 088 208 00 00 (chatten kan ook).

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders


Als je je zorgen maakt om iemand anders, wees dan erg voorzichtig met wie je erover praat. Bij eergerelateerd geweld gelden de drie belangrijkste regels:

  1. Niet pionieren, overleg bij twijfel met specialisten. Veilig Thuis heeft de kennis in huis om tekens te herkennen en te adviseren over volgende stappen.
  2. Dreigt er direct gevaar? Bel dan altijd met de politie of overleg met Veilig Thuis.
  3. Houd de informatie in hele kleine kring. Het openbaar maken verhoogt de kans op eergerelateerd geweld. Je moet zeker geen hulp vragen aan familie. Geef of vraag geen informatie, en vraag familie ook niet om te tolken. Blijf altijd in contact met het slachtoffer en bespreek hoe zijn/haar veiligheid het beste beschermd is.

Praat met de persoon om wie het gaat


Praten met de persoon over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer zich schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat de zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Gaat het wel om geweld? Bespreek dan samen hoe je hier iets aan kunt doen.
Normaal gesproken is openheid richting ouders (bij kinderen onder de 18 jaar) het uitgangspunt, maar bij eergerelateerd geweld zorgt dit voor meer risico’s. 

Neem contact op met Veilig Thuis


Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met 0800-2000.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. De medewerker kijkt samen met jou of professionele hulp nodig is, en wat voor hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Bij eergerelateerd geweld gebruikt Veilig Thuis een veilige, stap-voor-stap aanpak. Hierbij staat de veiligheid van de betrokkenen altijd voorop.

Twijfel je? Bel dan toch (anoniem) voor advies. Want anders gebeurt er niets!

Directe nood? Neem contact op met de politie


Bel in geval van directe nood altijd 112. De politie heeft experts in huis voor eergerelateerd geweld.


Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Snel weg van deze website Hoe wis ik mijn geschiedenis