Mensenhandel en (jeugd)prostitutie

Als je slachtoffer bent van mensenhandel worden jouw rechten niet gerespecteerd. Uitbuiting is de kern van mensenhandel. Mensenhandel kan verschillende vormen hebben. Uitbuiting in de agrarische sector of seksindustrie, gedwongen bedelarij, of onder dwang criminele activiteiten uitvoeren, zijn voorbeelden van mensenhandel. Mensenhandel is anders dan huiselijk geweld, omdat het zich buiten het gezin afspeelt.


Gedwongen jeugdprostitutie


Een vorm van mensenhandel is gedwongen prostitutie. Als je jonger dan 18 bent mag je niet in de prostitutie werken. Toch zijn er jongens en meisjes die dit doen. Het gebeurt vaker dan je denkt. Niemand mag jou dwingen om in de prostitutie te werken. Het komt ook voor dat je er zelf voor gekozen hebt, maar niet meer achter je keuze staat.

Zelf zorgen dat je situatie verandert, is vaak te moeilijk. Misschien schaam je je of ben je bang voor je pooier. Misschien ben je geronseld door ‘een vriend’, die jou langzaam heeft losgeweekt van je vrienden en familie. Er zijn ook andere manieren van dwang, bijvoorbeeld afpersing met naaktfoto’s. Of je durft als jongen niets te zeggen door het taboe rondom homoseksualiteit.


Dit kun je doen 

Praat erover met iemand die je vertrouwt


Heb je te maken met mensenhandel of jeugdprostitutie? Blijf er niet mee rondlopen.

Dit kun je doen als volwassene
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak willen meer mensen je helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Na die eerste stap zal je merken, dat het fijn is om je hart te luchten. Je kunt die persoon ook vragen om mee te gaan naar bijvoorbeeld een hulpinstantie. Op de website van jouw gemeente vind je meer informatie over hulpverleners in jouw buurt.

Dit kun je doen als kind
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak willen meer mensen je helpen dan je zelf denkt. Durf je niet met een volwassene te praten? Praat dan met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Als je die eerste stap hebt gezet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene, bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders


Maak jij je zorgen om iemand anders? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak zijn er meer mensen die iets hebben gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

Praat met de personen om wie het gaat


Praten met personen over wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Ook kan een slachtoffer van mensenhandel of (jeugd)prostituee zich schamen en het willen verbergen. Het kan ook voorkomen dat de zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen.

Neem contact op met Veilig Thuis


Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met 0800-2000.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. De medewerker kijkt samen met jou of professionele hulp nodig is, en wat voor hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Directe nood? Neem contact op met de politie


Bel in geval van nood altijd direct 112.


Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Snel weg van deze website Hoe wis ik mijn geschiedenis