Stalking

Wat is stalking? 
Als je wordt gestalkt, word je regelmatig lastiggevallen door je ex-partner. Je relatie is voorbij, maar je ex-partner lijkt dat niet te willen accepteren. Als jullie kinderen hebben, probeert de stalker via jullie kinderen de relatie te herstellen. Het kan ook een andere (on)bekende zijn. De stalker achtervolgt je op straat of regelt elke keer toevallige ontmoetingen. Of belt of mailt jou de hele tijd en geeft je ongevraagd cadeaus. Erger wordt het wanneer de stalker je bedreigt of zegt jou nooit meer met rust te laten. Dat kan verschillende gevolgen hebben. Het kan je irriteren maar ook bang maken. Je durft bijvoorbeeld steeds minder over straat of de telefoon niet meer op te nemen. Of je neemt maatregelen om jezelf, je kinderen en familieleden te beschermen. Zij worden dan dus ook slachtoffer van stalking.

Stalking kan, als het langer duurt, steeds vervelender en gevaarlijker worden. Zelf zorgen dat het stopt is soms te moeilijk. Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt. Want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten! Ben jij dat?

Dit kun je doen


Praat erover met iemand die je vertrouwt


Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak willen meer mensen je helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Na die eerste stap zal je merken, dat het fijn is om je hart te luchten. Je kunt die persoon ook vragen om mee te gaan naar bijvoorbeeld een hulpinstantie of de politie.

Je kunt bij de politie aangifte doen of melding doen van stalking. Het is daarbij helpend als je een logboek bijhoudt. Schrijf elke keer als de stalker je lastigvalt de volgende dingen op:

  1. De datum, de tijd en waar het is gebeurd.
  2. Hoe je wordt gestalkt. Bijvoorbeeld: je wordt achtervolgd of je krijgt vervelende WhatsApp-berichten of telefoontjes.
  3. Zijn er getuigen? Heeft iemand gezien of gehoord wat er gebeurde?

De politie helpt om te bepalen hoe groot de risico's zijn dat het stalken erger wordt, en wat voor maatregelen nodig zijn om het stalken te laten stoppen. Zij kan bijvoorbeeld een stopgesprek voeren met de stalker.

Meer informatie van de politie over stalking.  

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders


Maak jij je zorgen om iemand anders? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Vaak zijn er meer mensen die iets hebben gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen

Praat met de personen om wie het gaat


Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat de zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Gaat het om geweld, dan kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen

Neem contact op met Veilig Thuis


Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met het landelijke nummer 0800-2000 (24/7 bereikbaar). Je wordt dan doorverbonden met Veilig Thuis Zaanstreek-Waterland. 

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. De medewerker kijkt samen met jou of professionele hulp nodig is, en wat voor hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Directe nood? Neem contact op met de politie


Bel in geval van nood altijd direct 112.


Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Snel weg van deze website Hoe wis ik mijn geschiedenis