Ik maak me zorgen om iemand
Huiselijk geweld en kindermishandeling komen vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Het zijn zelfs de meest voorkomende vormen van geweld.
Maak jij je zorgen om de veiligheid van een kind, een volwassene of een oudere in jouw omgeving? Dan is het belangrijk dat er hulp komt. Het geweld stopt namelijk niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten. Ben jij dat?
Op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl lees je meer over het herkennen van signalen van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Dit kan jou helpen om je zorgen te beoordelen. Ook lees je hoe je een gesprek begint over zo’n moeilijk onderwerp.
Klik hier voor een animatie over wat er gebeurt als je contact opneemt met Veilig Thuis.
Dit kun je doen
Praat erover met iemand die je vertrouwt
Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.
Praat met de personen om wie het gaat
Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Ook kan een slachtoffer of pleger van geweld zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. En het kan misschien ook dat de zorgen niet terecht zijn. Toch is het goed om daar achter te komen. Als er wel sprake is van geweld, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.
Neem contact op met Veilig Thuis
Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling kan ons bellen. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met 0800-2000.
We nemen de tijd en luisteren naar je verhaal. Samen met jou zoeken we naar een oplossing. Er gebeurt dan nog niks. Je krijgt alleen advies van Veilig Thuis. Dit kan anoniem en je hoeft geen namen te noemen.
Soms komt uit het gesprek naar voren dat er meer nodig is dan een advies. Je kunt dan een melding doen. In dat geval schakelt Veilig Thuis extra hulp in, of als dat nodig is, voert zij onderzoek uit. We willen samen met jou ervoor zorgen dat het beter gaat.
Twijfel je? Bel dan toch, eventueel anoniem, voor advies. Want anders gebeurt er niets.
Gevaarlijke situatie? Neem contact op met de politie
Directe nood? Neem contact op met de politie.
Bel in geval van nood altijd direct 112.