Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis of vrouwelijke genitale verminking is een behandeling van de uitwendige geslachtsorganen, die medische niet nodig is. Daarbij wordt een deel van de vrouwelijke genitaliën of alles weggesneden. In Nederland zijn alle vormen van meisjesbesnijdenis verboden. Komt je vader en/of moeder uit een land waar meisjesbesnijdenis normaal is? Dan loop je meer risico om besneden te worden. Dat geldt ook als je moeder of zusjes zijn besneden, of als de familie druk zet.

De gevolgen voor jou als meisje kunnen je leven lang enorm zijn, op lichamelijk én op psychisch vlak. Het is belangrijk dat er op tijd hulp komt. Iemand moet de eerste stap zetten! Ben jij dat?

Dit kun je doen


Praat erover met iemand die je vertrouwt


Heb je te maken met meisjesbesnijdenis? Of met de dreiging ervan? Blijf er niet mee rondlopen.

Dit kun je doen als volwassene
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Na die eerste stap zal je merken, dat het fijn is om je hart te luchten. Je kunt die persoon ook vragen om mee te gaan naar bijvoorbeeld een hulpinstantie. Op de website van jouw gemeente vind je meer informatie over hulpverleners in jouw buurt.

Dit kun je doen als kind
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Durf je niet met een volwassene te praten? Praat dan met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Als je die eerste stap zet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene. Bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders


Als je je zorgen maakt om iemand anders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak zijn er meer mensen die iets hebben gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je hierna het beste kunt doen. En als je een professional bent volg je de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.

Praat met de personen om wie het gaat


Praten met personen over wie jij je zorgen maakt is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Kom je erachter dat ouders hun dochter willen besnijden? Neem dan contact op met Veilig Thuis.

Neem contact op met Veilig Thuis


Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met 0800-2000.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. De medewerker kijkt samen met jou of professionele hulp nodig is, en wat voor hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Directe nood? Neem contact op met de politie


Bel in geval van nood altijd direct 112.


Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Snel weg van deze website Hoe wis ik mijn geschiedenis