Partnergeweld
Partnergeweld is al het geweld dat tussen jou en (ex-)partner gebeurt. Het kan gaan om lichamelijke mishandeling, seksueel geweld, psychische mishandeling. Partnergeweld komt vaak voor, op alle leeftijden en in alle culturen. Als je ermee te maken hebt ben je dus niet alleen.
Het geweld ontstaat niet in één keer, maar sluipt meestal langzaam je relatie binnen. Vaak weet je zelf niet eens meer precies wanneer en hoe het precies begon. De gevolgen zijn groot. Je kunt te maken krijgen met lichamelijke of psychische klachten die jouw gezondheid ernstig kunnen bedreigen. In veel relaties waarin geweld wordt gebruikt, zie je een soort geweldsspiraal. Komt het geweld vaker voor, dan wordt het steeds ernstiger en moeilijker om de spiraal te doorbreken. Na een tijdje ‘rust’ stijgt de spanning weer en is er opnieuw geweld.
Kinderen en gezinsgeweld
Kinderen die opgroeien in een gezin waar geweld voorkomt, kunnen ernstige trauma’s krijgen. Ook als ze het geweld niet zelf hebben gezien. Ze groeien op met twijfels en verwarring over de betekenis van liefde, intimiteit en geweld. Vaak voelen zij verdriet, angst, boosheid en machteloosheid. De angst dat je nooit weet wat je thuis aantreft, of wanneer de volgende ruzie is, heeft een enorme impact op kinderen.
Jongeren en partnergeweld
Ook als jongere kun je te maken krijgen met partnergeweld, ook wel eens dating violence genoemd. Veel jongeren hebben al in de verkeringstijd te maken met geweld in een relatie. Dating violence kan om verschillende vormen van geweld gaan. Denk aan schelden, negeren, beledigen of jaloers gedrag. Ook het isoleren van familie en vrienden, of het tegen je zin seks hebben (met gebruik van geweld) valt onder dating violence
Dit kun je doen
Zelf zorgen dat het geweld stopt is soms te moeilijk. Je weet niet hoe je de relatie kunt veranderen. Of je bent bang om er met je partner over te praten.
Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp komt. Want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten! Ben jij dat?
Praat erover met iemand die je vertrouwt
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Na die eerste stap zal je merken, dat het fijn is om je hart te luchten. Je kunt die persoon ook vragen om mee te gaan naar bijvoorbeeld een hulpinstantie.
Je kunt ook praten met lotgenoten, mannen en vrouwen die hetzelfde meemaken als jij. Of je kunt zelf naar goede hulp zoeken.
Dit kun je doen als kind
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Durf je het niet aan Als je het niet aan om met een volwassene te praten? Praat dan met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Als je die eerste stap zet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene. Bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante.
Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders
Als je je zorgen maakt om iemand anders, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Vaak hebben andere mensen ook iets gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je hierna het beste kunt doen.
Praat met de personen om wie het gaat
Praten met personen over wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een betrokkene zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. Dit kan het lastig maken het gesprek aan te gaan. Maar bedenk dat het voor een betrokkene heel helpend kan zijn als iemand anders erover begint. Zelf durven ze de stap niet te zetten om erover te gaan praten. Het kan ook voorkomen dat de zorgen niet kloppen. Dan is het ook goed om daar achter te komen. Gaat het wel om geweld? Bespreek dan samen hoe je hier iets aan kunt doen.
Neem contact op met Veilig Thuis
Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met 0800-2000.
Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. De medewerker kijkt samen met jou of professionele hulp nodig is, en welke hulp dan het beste is.
Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.
Directe nood? Neem contact op met de politie
Bel in geval van nood altijd direct 112.