Ouderenmishandeling

Als een oudere zorg krijgt van iemand die hem/haar mishandelt, verwaarloost, of van haar steelt, dan hebben we het over ouderenmishandeling. Dat kan gaan om een familielid, huisvriend, vrijwilliger of professional.

Vormen van mishandeling zijn: lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, financieel misbruik, verwaarlozing en seksueel misbruik.


Financieel misbruik


Financieel misbruik is misbruik van geld en spullen van een oudere. De plegers zijn vaak familieleden, mantelzorgers, professionals, of ‘nieuwe’ vrienden uit de directe omgeving van de oudere.

Alleenwonende ouderen zijn vaak extra kwetsbaar. Fysieke en mentale beperkingen kunnen een reden zijn waarom ouderen hun financiële administratie aan iemand anders overlaten.

Voorbeelden van financieel misbruik zijn:

  • wegnemen van geld en spullen (zoals sieraden)
  • tegen de eigen wil in verkopen van spullen
  • misbruik maken van machtigingen en pinpas
  • dingen kopen op naam van het slachtoffer
  • gedwongen testamentwijziging of wilsbeschikking of hypotheekopname
  • financieel kort houden en misbruik van rekeningen

Doet een zoon of dochter boodschappen voor de ouder(s) en meteen ook de eigen boodschappen, met de pinpas van de ouder? Ook dit is een vorm van financieel misbruik als de ouder het niet weet.

Ontspoorde mantelzorg


Een mantelzorger is iemand die lange tijd onbetaald voor een oudere zorgt. De mantelzorger is geen professional, maar geeft de zorg omdat hij/zij een persoonlijke band heeft met de oudere.

Een mantelzorger kan door overbelasting, onwetendheid, onkunde of onmacht - dus zonder het te willen - over de grenzen van de oudere heen gaan. Als dat gebeurt, spreken we van ontspoorde mantelzorg. De last kan zo zwaar worden, dat de mantelzorger niet meer goed voor de oudere zorgt. Goede zorg slaat dan sluipenderwijs om in verwaarlozing, verkeerde behandeling of zelfs mishandeling.

Om de situatie te verbeteren is er hulp nodig.

Gevolgen voor de oudere en familie


Voor de oudere
Je praat er liever niet over uit angst voor de gevolgen. Of je schaamt je en praat het gedrag goed. Zeker als je niet zonder de hulp kunt van die persoon. Misschien verlies je het contact met je familie of moet je naar een verzorgingstehuis. Of misschien ben je al te kwetsbaar om zelf nog te merken wat jou overkomt.

Voor de familie
Als mantelzorger kan de zorg voor een oudere je zwaar vallen. De last kan zo zwaar worden dat je niet meer goed voor de oudere kunt zorgen. Als mantelzorger ben jij ook een slachtoffer van de situatie.


Dit kun je doen 

Praat erover met iemand die je vertrouwt


Heb je te maken met ouderenmishandeling? Blijf er niet mee rondlopen.

Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Na die eerste stap zal je merken, dat het fijn is om je hart te luchten. Je kunt die persoon ook vragen om mee te gaan naar bijvoorbeeld een hulpinstantie. Op de website van jouw gemeente vind je meer informatie over hulpverleners in jouw buurt.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders


Maak je je zorgen om een oudere? Probeer dan met hem/haar er over te praten en controleer of je zorgen kloppen. Of praat erover met iemand anders die je vertrouwt. Ook als je denkt dat de oudere in één keer minder geld heeft of spullen kwijtraakt. Vaak hebben andere mensen ook iets gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar jouw verhaal. Samen kun je bespreken wat je hierna het beste kunt doen

Praat met de personen om wie het gaat


Praten met personen over wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van ouderenmishandeling zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Gaat het wel om geweld? Dan kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Neem contact op met Veilig Thuis


Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met 0800-2000. Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. De medewerker kijkt samen met jou of er professionele hulp nodig is, en wat voor hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Directe nood? Neem contact op met de politie


Bel in geval van nood altijd direct 112.


Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Snel weg van deze website Hoe wis ik mijn geschiedenis