Kind-oudermishandeling

Kind-oudermishandeling is mishandeling door een kind tegen zijn ouder(s). Bij kind-oudermishandeling wil je kind macht en controle krijgen over jou als ouder. Dit gaat verder dan de ruzies en spanningen die tussen bijna alle ouders en kinderen wel eens voorkomen. En kan in alle leeftijdscategorieën voorkomen. Je kind mishandelt je lichamelijk of psychisch of buit je financieel uit. En dit kan grote gevolgen hebben voor iedereen in je gezin.


De gevolgen voor het kind


Ben je als kind gewend om geweld te gebruiken tegen je ouders? Dan is beginnen van een volwassen, gezonde relatie op latere leeftijd niet makkelijk.

De gevolgen voor ouders


Vooral de psychische schade die je als ouder ervaart laat diepe wonden na. Als ouder blijf je erg lang loyaal naar je kind. Je schaamt je en vindt het moeilijk om hulp te zoeken bij het stoppen van het geweld. Maar je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat kind-oudergeweld vaak voorkomt

De gevolgen voor de rest van het gezin


Kinderen uit een gezin waar geweld voorkomt, kunnen ernstige trauma’s krijgen. Ook als ze het geweld niet zelf hebben gezien. Ze groeien op met twijfels en verwarring over de betekenis van liefde, intimiteit en geweld. De meest voorkomende reacties van kinderen zijn verdriet, angst, boosheid en machteloosheid. Vooral als kinderen nooit weten hoe de sfeer is en wat ze thuis vinden, is dat ernstig.


Dit kun je doen

Het is belangrijk dat het thuis weer veilig wordt en dat er hulp voor iedereen komt. Want het geweld stopt niet vanzelf. Iemand moet de eerste stap zetten! Ben jij dat?

Praat erover met iemand die je vertrouwt


Praten met iemand in jouw omgeving kan een eerste stap zijn. Vaak willen meer mensen je helpen dan je zelf denkt. Of kan het goed voelen om je hart te luchten. Bij een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders


Als je je zorgen maakt om iemand anders, praat erover met iemand die je vertrouwt. Vaak zijn er meer mensen die iets hebben gemerkt. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

Praat met de personen om wie het gaat


Praten met personen over wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer of pleger van geweld zich misschien schamen en dit verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het goed om daar achter te komen. Gaat het wel om geweld, dan kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Neem contact op met Veilig Thuis


Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met 0800-2000.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. De medewerker kijkt samen met jou, of er professionele hulp nodig is en wat voor hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Directe nood? Neem contact op met de politie


Bel in geval van nood altijd direct 112.


Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Snel weg van deze website Hoe wis ik mijn geschiedenis