Complexe scheidingen

Als partners gaan scheiden, is dat een grote gebeurtenis in het leven van alle gezinsleden. Voor ouders, maar zeker ook voor kinderen. Meestal lukt het ouders om hun kinderen goed op te vangen. In een aantal gevallen lukt dat de ouders niet. Dan is het een complexe scheiding.

De gevolgen zijn groot


Kinderen


Je ouders zitten vast in een strijd. Bijvoorbeeld over de verdeling van de spullen, alimentatie en waar jij moet gaan wonen. Het maakt je verdrietig, je denkt misschien dat je partij moet trekken, of je hebt last van schuldgevoelens. Jullie gezin verandert en het is nog niet duidelijk hoe het er uit zal gaan zien. Voor jou is het belangrijk dat het snel duidelijk wordt en dat je ouders ook met jou rekening houden.

Ouders


Net als voor kinderen is de scheiding ook voor de ouders meestal een moeilijke tijd. Relaties en inkomsten veranderen, er moet verhuisd worden. Vaak gaan partners op een verschillende manier met de scheiding om. De een zit bijvoorbeeld in de ontkenningsfase terwijl de ander het al geaccepteerd heeft. Of ze geven elkaar de schuld van de scheiding.


Dit kun je doen 

Praat erover met iemand die je vertrouwt


Dit kun je doen als kind
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak willen meer mensen je helpen dan je zelf denkt. Durf je het niet aan Als je het niet aan om met een volwassene te praten? Praat dan met iemand van jouw leeftijd. Een vriend, buurmeisje of klasgenoot die je vertrouwt. Als je die eerste stap zet, zul je merken dat het best goed voelt om je hart te luchten. Daarna kun je misschien wel praten met een volwassene. Bijvoorbeeld iemand op school, een buurvrouw of een oom of tante. Je kunt die persoon ook vragen om mee te gaan naar een hulpinstantie.

Op www.villapinedo.nl vind je een forum voor kinderen die hetzelfde meemaken. Hier kun je ervaringen uitwisselen en vragen stellen.

Dit kun je doen als ouder
Praten met iemand in jouw omgeving is een belangrijke eerste stap. Vaak zijn meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Een goede vriend, een familielid of een buurman of -vrouw die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Na die eerste stap zal je merken, dat het fijn is om je hart te luchten. Je kunt die persoon ook vragen om mee te gaan naar bijvoorbeeld een hulpinstantie.

Dit kun je doen als je je zorgen maakt over iemand anders


Maak je je zorgen om een kind of de ouders? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar de situatie. Samen kun je bespreken wat je het beste kunt doen.

Praat met de personen om wie het gaat


Praten met ouders of kinderen om wie jij je zorgen maakt, is een grote stap. Je weet meestal niet precies wat er aan de hand is. En je wilt de ander niet kwetsen. Daarnaast kunnen kinderen of opvoeders zich misschien schamen en alles verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat zorgen niet kloppen. Toch is het beter om daar achter te komen. Zijn de zorgen terecht? Dan kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.

Neem contact op met Veilig Thuis


Je kunt je zorgen delen door contact op te nemen met Veilig Thuis. Dat kan via de chat op deze site, of door te bellen met 0800-2000.

Je kunt bellen voor advies en ondersteuning. Voor jezelf of voor een ander. Je krijgt een medewerker aan de lijn die goed naar je verhaal luistert. De medewerker kijkt samen met jou of professionele hulp nodig is, en wat voor hulp dan het beste is. Als je wilt of als dat nodig is, kun je anoniem blijven.

Directe nood? Neem contact op met de politie


Bel in geval van nood altijd direct 112.


Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

 

Snel weg van deze website Hoe wis ik mijn geschiedenis